ODRŽAN V INTERNACIONALNI SIMPOZIJUM NOVA EKONOMIJA 2017 – “Savremeno poslovanje i digitalni razvoj”

ODRŽAN

V  INTERNACIONALNI SIMPOZIJUM NOVA EKONOMIJA 2017:

Savremeno poslovanje i digitalni razvoj”

Naučni simpozijum Oikos instituta- Istraživački centar iz Bijeljine,(organizator) i   Imperial Consortium of Research and Development, P.O Box:116974 Dubai, United Arab Emirates (suorganizator),

Održan 9.06.2017. godine,
na temu:

Savremeno poslovanje i digitalni razvoj”
(Modern Business and digital development) 

u prostorijama Oikos instituta u Bijeljini, u skladu sa ustaljenom procedurom Oikos instituta.

Suorganizator iz Dubaija, svoju prezentaciju izlagao je putem Skypi, kao i kolega iz Bugarske i koleginica iz Slovenije, čije prezentacije i tonske zapise dajemo na uvid široj javnosti.

PREZENTACIJA – “The global tax war”

Jean-Francois Rouge Agence Universitaire pour la Francophonie & Ecole Superieure de la Francophonie pour I Administration et le Management, Sofia, Bulgaria

PREZENTACIJA – “Functional setting of Banking Microeconomical factors and Customer-based Analysis (A regional study)

Amin Daneshmand Malayeri, DBA
Imperial Consortium of Research and Development
Dubai, UAE

PREZENTACIJA – ” MODEL CONSUMER BEHAVIOUR FEMININE HYGIENE

Dr. Tanja Rihtaršič
Gea College Faculty of Entrepreneurship, Slovenia
Mag. Matjaž Rihtaršič
Gea College – Centre of Higher Vocational Schools, Slovenia

PREZENTACIJA – ” TURISTIČKA VALORIZACIJA SAKRALNIH OBJEKATA U CRNOJ GORI

Doc.dr Maria Popović
Fakultet Poslovne ekonomije Bar, Crna Gora

PREZENTACIJA – ” Inovativni i održivi rast evropske ekonomije: značaj Strategije EU 2020”

Goran dr. Popović
Redovni profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci

 

Radove za ovaj simpozijum prijavili su brojni autori iz više zemalja: Bugarska, Slovenija,Ujedinjeni Arapski emirati ,Rusija, Albanija, Makedonija, Hrvatska, Srbija, Crna Gora i BiH.
Svi radovi koji su prošli anonimno duplo recenziranje, za koje postoji pozitivan stav Redakcije kao i  glavnog i odgovornog urednika, biće objavljeni u tematskom broju časopisa Economics (časopisa za ekonomsku teoriju i analizu) elektronska i printana verzija, što će biti dostupnio široj javnosti na sajtu Oikos instituta.

Zaključci Simpozijuma su:

1. Savremeno poslovanje produkt je digitalnog razvoja, dakle digitalizacija je značajno uticala da se ekonomski i poslovni procesi brže i efikasnije dešavaju.

2. Digitalni procesi uticajem na savremeno poslovanje, moraju doprinjeti bržem i efikasnijem rastu BDP-a, kao i bržem zapošljavanju.

3. Znanje, inovacije i inovativnost, nešto su što je potrebno svakom društvu, dakle novi pogledi , nove kreacije, nove ideje, jesu put do  nove ekonomije,  kako bi se došlo do novog ekonomskog sistema, digitalnog sistema.

4.Gledano globalno, potreban je  novi politički sistem koji bi kreirao novi  ekonomski sistem, dakle sistem znanja i inovacija što bi zasigurno bila garancija napredka svakog društva.

5. Peti  internacionalni naučni simpozijum imao je naziv „Nova ekonomija 2017“  “Savremeno poslovanje i digitalni razvoj razvoj” (Modern Business and digital development) 

 Naprijed  formirani zaklјučci potvrđuju opravdanost teme simpozijuma.

Zahvaljujemo se suorganizatoru, autorima, saradnicima i sponzorima koji su doprinijeli da ovaj simpozijum bude uspješan kao i  svaki predhodni, čime ovaj simpozijum postaje tradicionalan u organizaciji  Oikos instituta iz Bijeljine.

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 17 16 15 14 13

NOVA EKONOMIJA 2017 – Zbornik apstrakta