Da li je na pomolu promjena modela finansiranja penzija…

Da li je na pomolu promjena modela finansiranja penzija u Republici Srpskoj, tj. napuštanje Bizmarkovog i prelazak na Beveridžov model?

Olako i neoprezno Vlada Republike Srpske  prihvatila je prijedloge Skupštinskog odbora za praćenje stanja u oblasti PIO RS da se ubuduće nedostatak  finansijskih sredstava u Fondu PIO pokriva iz budžeta Republike Srpske.

Ova odluka Vlade neutemeljena  je i praktično Vlada se opredjeljuje za potpuno drugi model finansiranja penzija, a to je Beveridžov model.

Beveridžov model  u svijetu je manje primjenjiv, rijetke su zemlje koje ga primjenjuju.

Ovakvom odlukom Vlade šalje se jasna poruka da napuštamo Bizmarkov model i na taj način  destimulišemo rad.

Sada će svi obveznici uplate doprinosa za PIO sami sebe testirati da li dalje da uplaćuju doprinose u Fond PIO. Sigurno će prilivi po osnovu uplate doprinosa u Fond PIO biti manji zato što isti znaju da će nedostatak sredstava za isplatu penzija za svaki mjesec dopunjavati iz budžeta Republike Srpske. Dakle, slijedi opuštanje od strane poslodavaca, njihova neredovna uplata doprinosa i pribjegavanju metoda, korištenja sve manje osnovice za obračun doprinosa, kao i forsiranje rada na crno.

Trebalo bi da se penzije isplaćuju redovno s obzirom da je budžet preuzeo obavezu da će namiriti sva nedostajuća sredstva za tekući mjesec.

Ovo je teška i neodrživa odluka Vlade RS i njenih saučesnika u ovom procesu.Prvi put se to desilo u istoriji Republike Srpske, hrabro od Vlade RS.

Očito se odgovorni nisu pripremili, nisu znali da ponude bolja rješenja za saniranje golemog tekućeg i kumulativnog deficita, naprosto, neznajući da se nose sa problemom koji se zove Fond PIO i penzije.

Fond PIO RS  uvijek je bio u potrebi za većom masom sredstava. Taj problem do sada se  rješavao raznim mjerama, a ovakvo stanje govori da se došlo do zida.

Jasno  je da je penzijski sistem Republike Srpske potpuno  urušen i da je doživio svoj krah i bankrot. Dakle,  ocjenjujemo da se može proglasiti stečaj Fonda PIO RS.

Ovakvom stanju u Fondu PIO posebno se doprinijelo u posljednje tri godine, tačnije od 2012. godine, kada se Fond suočio sa lošim upravljanjem, lošim planiranjem i lošim trošenjem finansijskih sredstava.

Samo se za javne nabavke na godišnjem nivou trošilo više od 5.000.000 KM. Za kamate na pozajmljena sredstva  plaćalo se više od 5.000.000 KM na godišnjem nivou. Sve ovo govori da nije baš sve objektivna odgovornost, već da ima i subjektivne odgovornosti.

U  ovom problemu Vlada i dalje srlja, te kroz tzv. “Reformske procese”, predlaže smanjenje stope doprinosa, a predstavnik Penzonerske stranke u RS ( ujedno i predsjednik  Skupštinskog odbora za PIO RS) predlaže povećanje stope doprinosa.

Očito ni jedni ni drugi ne nude dobra rješenja, jer oba ova prijedloga  vode ka lošijem stanju od postojećeg.

Potreban je novi koncept, nova reforma PIO sistema – ova dosadašnja je bankrotirala! To je  Vlada RS potvrdila na svojoj tematskoj sjednici koja je održana 10.06.2015. godine, kada je usvojila pogubne odluke po sistem PIO RS i proglasila njegov bankrot-stečaj.

screenshot_3screenshot_4

RAZLIKA (DEFICIT) = 28.773.831,00 KM

U OVAJ  (TEKUĆI) DEFICIT NISU UKLJUČENI MATERIJANI TROŠKOVI I PLATE ZAPOSLENIH U FONDU ŠTO ZNAČAJNO UVEĆAVA TEKUĆI DEFICIT ZA POSMATRANI PERIOD 2015.GODINE.