Održan III internacionalni simpozijum Nova ekonomija

nelogo2016

 

 

 

 

 

 

ODRŽAN III INTERNACIONALNI SIMPOZIJUM NOVA EKONOMIJA: STRATEGIJA RAZVOJA REALNOG SEKTORA U USLOVIMA GLOBALNE EKONOMSKE I FINANSIJSKE KRIZE

Dana 30. i 31.10.2015. godine, održan je treći Međunarodni naučni simpozijum Oikos Instituta na temu Strategija razvoja realnog sektora u uslovima globalne ekonomske i finansijske krize (Development strategy of real sector in times of global financial and economic crisis) u prostorijama Oikos instituta u Bijeljini, u skladu sa ustaljenom procedurom Oikos instituta.rollup2

Radove za ovaj simpozijum prijavili su brojni autori iz više zemalja kao što su: Rusija, Albanija, Makedonija, Hrvatska, Srbija, Crna Gora i BiH.
Svi radovi koji su prošli duplo anonimno  recenziranje, kao i za koje postoji pozitivan stav Redakcije kao i  glavnog i odgovornog urednika, biće objavljeni u tematskom broju časopisa Economics (časopisa za ekonomsku teoriju i analizu) koji će biti odštampan  do 25.12.2015. godine.

Zaključci Simpozijuma su:

1. Ovo je kriza neoliberalnog sistema, odnosno neoklasične škole ekonomskog mišlјenja. Nјeni pogledi i način rješavanja ekonomskih problema nisu rješenje za razvoj realnog sektora u uslovima globalne ekonomske i finansijske krize.

2. Globalni realni sektor nema mogućnost za oporavak dok se ne uspostavi novi ekonomski sistem.

3. Potrebne su nove vizije, novi pogledi , nove kreacije, nove ideje i nova ekonomija  kako bi se došlo do novog ekonomskog sistema, digitalnog sistema. Mišlјenja smo da se samo znanjem može doći do digitalne ekonomije, tj. Nove ekonomije.

4. Treba nam novi politički sistem.

5. Treći internacionalni naučni simpozijum imao je naziv „Nova ekonomija 2015“ – Strategija razvoja realnog sektora u uslovima globalne ekonomske i finansijske krize – Development strategy of real sector in times of global financial and economic crisis. Formirani zaklјučci potvrđuju opravdanost teme simpozijuma.

Zahvaljujemo se  autorima, saradnicima i sponzorima koji su doprinijeli da ovaj simpozijum bude uspješan kao i  svaki predhodni, čim ovaj simpozijum postaje tradicionalan u organizaciji  Oikos instituta iz Bijeljine.

ZBORNIK APSTRAKTA BR. 3